Aikido

Wat is Aikido?

Aikido is een Japanse zelfverdedigingskunst en betekent “de weg van de Harmonie”. De technieken die je leert bestaan uit een combinatie van klemmen en worpen. Je leert hierbij je lichaam en geest meer in harmonie te brengen.

Het is de bedoeling dat je leert bewegen vanuit je rustpunt, de hara, die in je buik is gevestigd. Je oefent  steeds met een trainingspartner waardoor je gaat reflecteren op je eigen gewoontes en houding. Hierdoor word je bewust van je jezelf  en kun je jezelf steeds verbeteren.

Aikido wordt op termijn een levenshouding die door werkt in je dagelijks leven. Vanuit meer rust, overzicht en inzicht kun je conflictsituaties anders ervaren. Je leert hierdoor anders om te gaan met conflict en tegenslagen.

Contact maken met elkaar is een wezenlijk onderdeel in deze krijgskunst. Geen contact betekent geen Aikido.

Voor wie is Aikido?

Om te weten of deze budo bij je past, moet je het eigenlijk eens proberen. Aikido is een krijgskunst die je moet ontdekken.

Aikido Centrum Hasselt biedt lessen aan voor zowel kinderen als volwassenen. We staat voor “Een Leven Lang Sporten”. Iedereen is welkom op de training, ongeacht welke leeftijd. Omdat aikido niet gericht is op competitie, kun je lang actief zijn binnen deze sport.

We dragen zorg voor ons eigen lichaam en dat van onze trainingspartners. Een goede training maakt het lichaam sterk en soepel. We willen hiermee blessures zoveel mogelijk vermijden.

Bij Aikido training ontwikkel je een natuurlijke houding en je leert soepel bewegen. Je verbetert je conditie, coördinatie en je motoriek. Daarnaast ontwikkel je een betere concentratie en je versterkt je waarnemingsvermogen. Ook verbeter je timing en verkrijg je een verhoogd reactievermogen.

Later je krijg ook meer aandacht voor de ontwikkeling van je innerlijke kracht. Dit zorgt ervoor dat je groeit als persoon.

Wil je kijken een keer komen kijken of mee trainen? Neem gerust contact met ons op.

Geschiedenis

O’Sensei Morihei Ueshiba (1883- 1969) ontwikkelde deze krijgskunst in de eerste helft van de 20ste eeuw. Aikido is daarbij de jongste traditionele krijgskunst uit Japan.

Morihei Ueshiba leefde in een tijd waarin Japan grote veranderingen onderging. Japan maakte in deze periode de overgang naar een nieuwe moderne maatschappij. Hierbij dreigde de oude budo tradities van de Samoerai te verdwijnen.

Ueshiba ontwikkelde een krijgskunst die de traditionele budo respecteerde. Daarnaast wilde hij de moderne samenleving verrijken met de spirituele en morele aspecten van de oude tradities.

Aikido technieken zijn ontstaan uit Daito ryu jiu jitsu, jiujitsu en kenjutsu. Van oorsprong gebruikte samoerai deze technieken op het Japanse slagveld. Dit betekent dat de technieken veel schade kunnen aanrichten aan de tegenstander. We voeren ze daarom gedisciplineerd en geconcentreerd uit. Uiteindelijk willen we onze tegenstander beschermen tegen zichzelf. Ook versterkt ‘willen winnen’ egocentrisch gedrag en zelfingenomenheid.  O’Sensei wilde van aikido om die reden geen (competitie)sport maken.

Wedstrijden zouden zorgen voor een verarming van de oorspronkelijke technieken. Daarbij zouden wedstrijden enkel leiden tot meer egoïsme van de beoefenaar. Hiermee zouden de goede bedoelingen van de grondlegger teniet worden gedaan.