Monjin: Beginnen met aikido

De kennismaking

In 1997 vroeg een vriend me om te komen kijken naar een aikido training in de buurt van Mechelen. Ik kende het niet en was best wel nieuwsgierig. Hij was helemaal lyrisch over aikido en wist me door zijn enthousiasme mee te slepen. Op een blauwe maandag reden we naar Bonheiden waar ik zou beginnen met aikido. Toen ik de eerst keer een dojo binnen wandelde, gaf het me een spannend gevoel. Het gevoel dat je krijgt telkens je voor iets nieuws staat. Je vraagt je af wat je gaat aantreffen? Hoe zijn de mensen? Wat doe je eigenlijk bij een aikido training?

Persoon voor de poort

Ik wist toen nog niet dat jaren later mijn leven bepaald zou worden door het ritme van aikido training. Ik was toen nog overdonderd door de elegante bewegingen en de spectaculaire worpen die aikido eigen zijn.  Op dat moment was ik wat men in het japans “Monjin” noemt, een toekomstig leerling.

Persoonlijk vind ik het èèn van de mooiste beeldspraken voor een beginnend aikidoka. Letterlijk vertaald betekend het “persoon aan de poort”.  Je bent letterlijk iemand die op het punt staat binnen te wandelen in een nieuwe wereld. Je hebt op dat moment nog geen idee waar je aan begint en je staat nog open voor alles.

Als toekomstig leerling moet je eerst de poort van de dojo binnen wandelen voor je kunt beginnen met trainen. Dat is opzich al een punt van zelfoverwinning. Ook ik zat op dat moment vol met dromen en ideeën, vol van verwachting en energie. Je bent op dat moment nog nieuwsgierig naar alles wat op je af komt.

Hoever de leerling zal gaan nadat hij de dojo binnen wandelt bepaalt hij pas later, misschien komt hij er al vrij snel achter dat het pad van een Aikidoka niets voor hem is of gaat hij zichzelf tot over zijn grenzen duwen om de beste aikidoka te worden ter wereld. Het belangrijkste is op dat moment dat hij binnen wandelt, zijn trainingspak aantrekt en begint met trainen.

Voor mij is het besef dat ik een leerling ben een belangrijke realisatie. Het zet me met mijn beide benen op de grond en zorgt dat ik iedereen open kan benaderen om samen mee op zoek te gaan naar wat aikido is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *